Smarta rengöringstips för kristallkronor

Rengöring kristallkronor

Så rengör du kristallkronor på rätt sätt

Kristallkronor är eleganta och dekorativa belysningsarmaturer, men de är även komplexa attribut som kräver extra omsorg vid rengöring och hantering, för när kristallerna börjar förlora sin lyster kan de börja se tråkiga och trista ut. I och med det förlorar de sin elegans och tillför inte längre ditt hem på det sätt som den en gång gjorde. För att hålla din ljuskrona gnistrande och elegant måste du därför regelbundet damma den försiktigt med en fjäder- eller ulldammvippa var annan eller tredje månad.

Se till att du vet hur man plockar isär och monterar ihop delarna igen innan du börjar rengöringen så att du inte får några problem med att montera ihop den till ett stycke igen.

Förbered dina verktyg för regelbundet underhåll

När du har förberett alla nödvändiga material och verktyg som behövs för att rengöra kristallkronan är du redo att sätta i gång. Börja med att spruta lite rengöringsmedel eller rengöringslösning på en duk och torka kristallerna eller glaset försiktigt, torka dem sedan torra med en torr trasa.

Om du vill fortsätta proceduren tar du försiktigt bort all glas eller kristaller en och en och torkar av dem. På det sättet är det mycket enklare att rengöra även lampans fästanordning. Du kan också handdiska armaturens glas eller kristaller i ljummet vatten blandat med ett lämpligt diskmedel eller rengöringsmedel. Skölj sedan försiktigt delarna omgående i rent vatten och torka med en ren, mjuk trasa.

Hur ofta skall man rengöra en kristallkrona

Belysningsexperter rekommenderar att en kristallkrona skall rengöras grundligt minst en gång om året. En grundlig rengöring innefattar att du även skrubbar och demonterar belysningsarmaturen.

Så här rengör man moderna kristallkronor

Om du har en mycket modern kristallarmatur kan du rengöra den utan att du behöver ta bort hängsmyckena från stommen. Belysningsexperter rekommenderar att man använder vita bomullshandskar när man hanterar hängsmycken. Sedan blandar du till en rengöringslösning med en del isopropylalkohol och tre delar destillerat vatten. Häll blandningen i en sprayflaska. Ta sedan på bomullshandskarna och spraya den ena med lösningen. Den andra handsken hålls torr. Gnid kristallerna försiktigt med den fuktiga handsken och torka dem sedan med den torra handsken, eller en trasa.

Säkerhetsanvisningar vid demontering av kristaller

För att vara på den säkra sidan är det bäst att inte demontera alla kristaller på en gång eftersom du kanske inte kommer komma ihåg den exakta platsen för varje kristall, när du sedan skall montera dem igen. Vidare är det viktigt att du aldrig snurrar eller roterar ljuskronan när du rengör eller demonterar den. När du rengör den se till att i stället flytta din stege eller stol allteftersom du jobbar dig runt armaturen och rengör gärna i sektioner.

Om du roterar ljuskronan kan det leda till att den, eller någon av dess delar, faller ned. Slutligen, hantera aldrig kristaller med bara händer eftersom de kan gå sönder och skada dig. Kom ihåg att alltid använda vita bomullsvantar då kristaller även är känsliga för fingeravtryck då de är gjorda av mycket känsligt och ömtåligt material.