Rengöringstips för din kaffekokare

Rengöra Kaffebryggare

Att rengöra och avkalka kaffebryggaren är både enkelt och ekonomiskt

En kaffebryggare som sköts om ordentligt håller i åratal. Här ger vi några tips om hur ofta de olika komponenterna i en kaffebryggare bör rengöras, och vilka som bör rengöras dagligen. Dessutom tipsar vi om de bästa sätten att rengöra varje del på.

Rengöring av kannan bör göras efter varje användning, eller åtminstone en gång om dagen.

Se det som en del av din diskrutin. Regelbunden rengöring tar bort fett, mineraler, oljor och annat som byggs upp under regelbunden användning. Dessa avlagringar påverkar smaken och ger kaffet sämre kvalitet. Rengör kaffekannan med varmt såpvatten och använd en svamp med en mild skrubbyta för att få bort ingrodd smuts och kalkavlagringar. Efter rengöringen är det mycket viktigt att skölja kannan så att alla oönskade partiklar och såpa elimineras.

Den del där det malda kaffet och kaffefiltret placeras kallas för tratten. Den bör rengöras regelbundet med såpvatten, gärna som en del av den dagliga diskningen.

Rengöra de elektriska delarna av kaffebryggaren

En kaffebryggare har även mekaniska delar, t.ex. en vattenbehållare med uppvärmningsanordning, vilket kräver en helt annan rengöringsstrategi. Det är viktigt att inte lägga de elektriska delarna i vatten. Det kan förstöra din kaffebryggare och ge dig en elchock om den är inkopplad. Dessutom kan ett vått elsystem fatta eld.

Det är emellertid ganska enkelt att rengöra de elektriska delarna av kaffebryggaren. Det finns nämligen produkter att köpa i butik som är gjorda för att rengöra kaffebryggare. Om du använder en sådan produkt bör du vara noggrann med att följa anvisningarna. Det är dock inte nödvändigt att köpa en produkt till detta ändamål då det finns en del andra produkter man kan använda som de flesta brukar ha hemma, såsom ättika. Det fungerar väldigt bra till rengöring och avkalkning och är dessutom fritt från kemikalier.

Rengöring med ättika

Börja med att montera kaffebryggaren såsom du brukar när du skall koka kaffe. Fyll behållaren med vatten och häll i ca 2 dl ättika. Kör maskinen och använd kannan för att samla upp resultatet, precis som vanligt. Låt ättiksvattnet svalna och häll sedan ut det. Skölj ren kannan. Kör sedan en omgång till fast utan att tillsätta ättika. Låt ättikan som runnit ned i kannan svalna av och häll sedan ut det. Skölj kannan ordentligt. Sedan gör du om samma sak en gång till, men den här gången med bara vatten och ingen ättika. Häll ut vattnet, stäng av bryggaren och koppla ur kontakten. Rengöring med ättika bör göras var 10:e till 14:e dag, eller oftare om maskinen används mer än en eller två gånger om dagen.

När maskinen svalnat, kontrollera att den är frånkopplad. Rengör sedan värmeplattan med en trasa och milt såpvatten. Undvik att använda slipmedel som kan repa plattan. Gör denna procedur varje gång du rengör bryggaren med ättika.

Det här är allt som krävs för att rengöra en kaffebryggare. Kannan och tratten bör rengöras minst en gång om dagen och maskinen och värmeplattan bör rengöras var 10:e till 14:e dag. Följ dessa råd och din kaffebryggare kommer brygga gott kaffe under en lång tid framöver.