en guide till rengöring av fönster

Rengöring av fönster – Tips för att hitta den bästa rengöringslösningen för dina fönster

När ska du rengöra dina fönster?

Det enkla svaret är: När de är smutsiga. I en idealisk värld skulle du ha tid och energi att rengöra dina fönster dagligen, men det är inte alltid fallet. Smutsen kommer att lagra sig med tiden och därför behöver dina fönster att underhållas regelbundet.

Faktorer som klimatet och där du bor spelar roll. Gör fönsterrengöringen till en vanlig del av din städrutin, så som rengöring av rännor. Smuts, damm, mögel och andra föroreningar bildas under alla årets dagar.

Du kan använda årstiderna som en guide för att rengöra dina fönster. Gör det till en del av din vårrengöring. Rengör dem innan vintern kommer så de är ljusa och glänsande till festerna du kommer att vara värd för. Rengör eventuell smuts så att du kan låta ljuset skina genom hela sommaren.

Vad man bör göra och vad man ska undvika vid fönsterrengöring

Gör detta:

Ha rätt utrustning: En stadig stege, en slang och en mjuk trasa eller svamp är dina grundläggande fönsterrengöringsverktyg. Du kan även använda en fönsterskrapa för att underlätta för dina händer. Du kanske också vill ha ett par handskar för att hålla händerna torra. Du kan även investera i fönsterrengöringsutrustning som hjälper dig att nå fönsterna på andra våningen.

Tvätta fönsterna med en mild lösning först: Nu när du har dina fönsterrengöringsmedel färdiga, börja med att fukta ner fönstret och ramen. Tvätta den med en mild lösning, tvål och vatten fungerar bra. Använd en mjuk trasa och skölj av dina löddriga fönster.

Rengör fönsterna med en starkare lösning: Efter sköljning av fönsterna med en mild lösning är det dags att använda något starkare. Du kan använda en kommersiell fönsterrengöringslösning gjord för glas, eller så kan du prova något hemgjort. En av de vanligaste recepten för rengöring av fönster omfattar 2 koppar vatten, ¼ kopp vinäger och ½ tesked tvål. Sätt lösningen i en sprayflaska och applicera på dina fönster. Rengör lösningen med mjuka pappershanddukar, dukar eller en fönsterskrapa.

Tidningspapper tricket: Du kommer märka att lösningen löper ner genom fönstret genast, förbannade gravitation! Lösningen får inte ligga kvar på fönstret tillräckligt länge för att lösa de hårdare avlagringarna av mineraler eller fågelspillning. Du kan försöka blötlägga en tidning i ättika och vatten. Använd tidningen för att försiktigt skrubba fönstret. Tidningen har ett icke slipande korn som kan bli av med även de hårdaste avlagringarna på fönstret utan att skada glaset.

Gör inte detta när du putsar fönster:

Använd inte lösningsmedel: Undvik lösningar som har smörjmedel, blekmedel eller stark tvål. Dessa kan skada ditt fönster och orsaka mer skada än nytta.

Använd inte slipmedel: Du kanske tror att du behöver stålull eller grov svamp för att få ut de irriterande solinbrända fönsterfläckarna, men dessa slipmedel kan skada dina fönster.

Var inte för aggressiv: En lätt beröring och en bra lösning är allt du behöver för att hålla dina fönster tydliga och glänsande. Det är frestande att skruva upp kraften en aning, men det är som att använda en yxa när du enbart behöver en skalpell.

Skydda dina fönster för att hålla värme- och kylkostnaderna nere. Håll ditt hem glatt och ljust. Undvik långvarig skada genom att rengöra dina fönster regelbundet.

Som du kan se kan det vara mycket arbete med fönsterputs. Och det kan ta tid som du inte alltid har.

Städpersonalen på Flyttstäd Västerås önskar Dig Lycka till med fönsterputsningen!